to nie tylko
miód
Krzeszowickie Towarzystwo Pszczelnicze BARĆ
Pl. Fl. Kulczyckiego 1,
32-065 Krzeszowice
woj. Małopolskie
t: +48 535-973-379
m: biuro@ktp-barc.pl
1 litr miodu w zależności od rodzaju waży ok. 1,30 – 1,40 kg
Na jeden kilogram miodu pszczoły muszą wykonać od 150 do 400 tys. lotów w zależności od rodzaju przynoszonego nektaru.
Aby otrzymać 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z ok. 2 mln kwiatów białej akacji albo nektar z ok. 7,5 mln kwiatów koniczyny.
Przeciętnie pszczoła przynosi jednorazowo ok. 15 mg nektaru.
Zaledwie 10% zebranego nektaru zbieraczka zużywa podczas lotu na własne potrzeby.
Pszczoły zbieraczki pobierają języczkiem z kwitnących roślin i połykają go do wola miodowego.
Szybkość pszczoły bez ładunku dochodzi do 65 km/h, obładowana pszczoła powraca do ula z szybkością 15 – 30 km/h, w zależności od siły i kierunku wiatru oraz wielkości ładunku.
Pszczoły w ciągu roku przynoszą do ula od 90 do 150 kg miodu, z czego pszczelarze pozyskują 10 – 40 kg tego cennego produktu.
W ciągu roku rodzina pszczela gromadzi w ulu ok. 60 kg pyłku kwiatowego.
Do wyprodukowania 1kg. wosku rodzina pszczela zużywa ok. 3,5 kg. miodu.
W ciągu sezonu rodzina pszczela może wyprodukować od 2 do 3 kg. Wosku.
Najstarsze wiadomości o hodowli pszczół pochodzą sprzed 5 tys. lat. Informacji takich dostarczają papirusy egipskie oraz hieroglify i malowidła odkryte w grobowcach faraonów.
W III wieku p.n.e. o pszczołach pisał Arystoteles, pierwsze opisy pszczelarstwa zawarł w I wieku p.n.e. Wirgiliusz. Jako pierwszy życie pszczół opisał w I wieku n.e. Columena.
W Polsce pierwsze wzmianki o obfitości miodu i leśnym bartnictwie pojawiają się w XI wieku w kronice Galla Anonima.
Pszczelarstwo przydomowe pojawia się dopiero w XV wieku.
Pierwszy nierozbieralny ul skonstruował w XVII w. Huber.
W XVIII wieku powstają pierwsze organizacje pszczelarskie.
W 1768 roku Cesarzowa Austrii - Maria Teresa Habsburg, założyła w Wiedniu Państwową Szkołę Pszczelarską.